Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ο γέροντας Παΐσιος ο αγιορείτης και το πρόβλημα της Μακεδονίας


ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΤΗΣ
Πρώην Υπουργός
Το έγκριτο εκκλησιαστικό περιοδικό της... Μητροπόλεως Πειραιώς «Πειραϊκή Εκκλησία», που πολλά προσφέρει, τον Ιούνιο του 2010 είχε αφιέρωμα για τον Γέροντα Παϊσιο τον Αγιορείτη και ανέφερε το βιογραφικό του από της γεννήσεως, του μέχρι την κοίμηση του, τη σχέση του με τον Θεό, τον κόσμο και τους ανθρώπους, την αγιότητα του, την προσευχή, το προορατικό του χάρισμα, μέχρι τους λόγους και την φυσική διάκριση, που συνοψίζονται στην νουθεσία του «Αγάπη και πίστη στον Χριστό να ‘χεις παιδί μου».
Το περιοδικό έχει Συνέντευξη του Σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου ΣΙΝΑ,
ΦΑΡΑΝ και ΡΑΪΘΩ κ. Δαμιανού, καθώς και Άρθρα του Ιερομόναχου Χριστόδουλου Αγιορείτη, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεσόγαιας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου, που αναφέρονται στον Γέροντα Παϊσιο τον Αγιορείτη.
Εκκλησιάζομαι όταν είμαι σπίτι μου στους Αμπελόκηπους, στην εκκλησία στο Μετόχι του Σινά (οδός Δορυλαίου). Μια Κυριακή όταν τελείωσε η λειτουργία και βγήκα έξω από την εκκλησία με περίμενε ο εκ Δράμας Αρεοπαγίτης του οποίου το όνομα δεν ενθυμούμαι. Ο Αρεοπαγίτης μου είπε ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής των Δικαστών και Εισαγγελέων «Φίλων του Αγίου Όρους» επισκέφθηκε με τα άλλα μέλη του Προεδρείου τον Μοναχό Παϊσιο τον Αγιορείτη (για πρώτη φορά άκουγα το όνομα Παϊσιος) και του είπαν: «Άγιε Παϊσιε, δίνουμε από τους μισθούς και συντάξεις μας εισφορές και αγοράζουμε την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και τα μοιράζουμε στον κόσμο». Ο Μοναχός Παϊσιος απάντησε: «Καλά κάνετε, αλλά να αγοράζετε το βιβλίο του τ. Υπουργού Νικολάου Μάρτη «Η Πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας» για να σωθεί η Μακεδονία διότι εάν χαθεί η Μακεδονία, το Άγιο Όρος θα περιέλθει στους Σκοπιανούς και η Ελλάδα θα υποστεί πλήγμα». «Μου είπε ο Μοναχός Παϊσιος (προσέθεσε ο Αρεοπαγίτης) «Πες στον Μάρτη να έρθει στο Άγιο Όρος να με δει».
Το καλοκαίρι πήγαινα για διακοπές με την γυναίκα μου στο Πόρτο Καρράς στην Χαλκιδική. Μια μέρα θυμήθηκα την επιθυμία του Μοναχού Παϊσιου να τον επισκεφθώ και πήγα στην Ουρανούπολη και εν συνεχεία στη Δάφνη με το πλοίο. Ο Υποδιοικητής του Αγίου Όρους (απουσίαζε ο Διοικητής) με περίμενε στη Δάφνη και πήγαμε στις Καρυές, όπου επισκέφθηκα την Διοίκηση και μου έδειξαν τον «ΤΡΑΓΟ», όπου σε δέρμα τράγου εγράφη το Σύνταγμα (Καταστατικό) του Αγίου Όρους. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι για τον ΤΡΑΓΟ ήλθαν Μοναχοί από 3 Μοναστήρια και είχαν κλειδιά για να ανοίξουν όπου εφυλάσσετο το Ιερό κειμήλιο.
Έπρεπε να πάμε στη Μονή ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ και από εκεί με τα πόδια να φτάσουμε στην καλύβα του Γέροντα Παίσιου. Στο άρθρο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου (σελίδα 28) παρουσιάζεται το καλυβάκι του Γέροντα Παϊσιου, που συγκινήθηκα να το ξαναδώ. Ο Γέρων Παϊσιος με δέχθηκε με χαρά και με κράτησε μια ώρα και με ρωτούσε για το θέμα της Μακεδονίας. Όταν τελειώσαμε είπα: «Πάτερ Παϊσιε, ήταν μια μέρα που θα την θυμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου