Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΒΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ , Ιερομονάχου Ισαάκ




«Θα πάρουμε την Πόλη»


Μια ομάδα μαθητών της Αθωνιάδος Σχολής συμφώνησαν να ρωτήσουν τον Γέροντα αν θα πάρουμε την Πόλη και αν θα ζουν και οι ίδιοι τότε .

Πήγαν στο καλύβι του , πήραν κέρασμα , αλλά ντρέπονταν να ρωτήσουν . Ο ένας έκανε νόημα στον άλλο και τελικά κανείς δεν τολμούσε να κάνει την ερώτηση . Τότε τους λέγει ο Γέροντας : «Τι είναι , βρε παλληκάρια; Τι θέλετε να ρωτήσετε ; Για την Πόλη ; Θα την πάρουμε και θα ζείτε κιόλας » .

‘Ένα παιδί μετέφερε τα λόγια του Γέροντα στον δάσκαλο Κωνσταντίνο Μαλλίδη , που ήταν καλός χριστιανός και θερμός πατριώτης . Αυτός ήρθε με ενδιαφέρον να βεβαιωθεί καλύτερα από τον ίδιο τον Γέροντα , και ρώτησε για την Πόλη . Ο Γέροντας του απάντησε : «Άστα αυτά ,Κώστα, δεν είναι για μας αυτά. Εμείς για άλλη Πόλη πρέπει να ετοιμαζόμαστε » .

Αυτά ήταν προσημάνσεις για τον επικείμενο θάνατο τους , γιατί πράγματι δεν άργησε να φύγη πρώτα ο Κώστας και ύστερα ο Γέροντας , για την αληθινήκαι ουράνια Πατρίδα μας , «την καινήν πόλιν» , την άνω Ιερουσαλήμ.

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου , Σελ:316



Υπέρ του γένους και της Πατρίδος


Υπερασπιζόμενος την ελληνικότητα της Μακεδονίας , ανήρτησεστο Αρχονταρίκι του το κείμενο του προφήτου Δανιήλ που αναφέρεται στον βασιλέα των Ελλήνων Αλέξανδρο και δίπλα του μια μεγάλη χάρτινη εικόνα ενός Αγγέλου από Σερβικό Μοναστήρι , να δείχνη το κείμενο.

Παρομοίαζε το κράτος των Σκοπίων με οικοδόμημα που είναι κτισμένο με τούβλα και με φαρσαλινούς χαλβάδες , που είναι κομμένοι σε σχήμα τούβλων που είναι κάποτε να καταρρεύση .

Το βιβλίο του πρώην υπουργού Βορείου Ελλάδος κ.Νικολάου Μάρτη , «Η πλαστογράφηση της Μακεδονίας », όταν το διάβασε , τον ενθουσίασε. «Δόξα τω Θεό» , είπε , «υπάρχουν και πατριώτες» . Πήρε πολλά βιβλία και τα μοίραζε ευλογία . Έγραψε και ένα επαινετικό ποιηματάκι , το οποίο ο κ.Μάρτης συμπεριέλαβε σε νέα έκδοση του βιβλίου του .

Για την Τουρκία διεκήρυσσε με βεβαιότητα : «Θα διαλυθεί , και οι μεγάλες δυνάμεις θα μας δώσουν την Πόλη. Όχι επειδή μας αγαπούναλλά γιατί θα οικονομήσει ο Θεός τα πράγματα έτσι , ώστε το συμφέρον τους θα είναι να την έχουμε εμείς . Θα λειτουργήσουν οι πνευματικοί νόμοι . Οι Τούρκοι έχουν να πληρώσουν πολλά , από αυτά που έχουν κάνει . Αυτό το Έθνος θα καταστραφεί , διότι δεν προήλθε με την ευλογία του Θεού. Τα κόλλυβα τους τα έχουν στο ζωνάρι τους (δηλαδή πλησίασε το τέλος τους) . Ο Άγιος Αρσένιος έλεγε πριν την Ανταλλαγή: ¨Την πατρίδα μας θα την χάσουμε, αλλά πάλι θα την βρούμ娻 .

Ρωτήθηκε ο Γέροντας , πότε θα ελευθερωθεί η Κύπρος , και απάντησε : « Η Κύπρος θα ελευθερωθεί, όταν μετανοήσουν οι Κύπριοι . Να κάνετε πνευματικές βάσεις για να διώξουν τις βάσεις των Τούρκων, των Άγγλων και των Αμερικανών». Έβλεπε δηλαδή το Κυπριακό ως πνευματικό θέμα , όχι ως εθνικό ή πολιτικό , και ότι η λύση του θα προέλθει από την μετάνοια του λαού και την προσευχή .

Βλέποντας τον από Ανατολάς κίνδυνο για την Θράκη , μετέβη στην Κομοτηνή για να στηρίξη εκχριστιανισθέντες Μουσουλμάνους . Ήθελε να παραμείνει μαζί τους για ένα διάστημα για να βοηθήσει .

Στα θέματα της πατρίδος δεν ήθελε οι Χριστιανοί να είναι αδιάφοροι . Πολλοί λυπόταν που έβλεπε πνευματικούς ανθρώπους να επιζητούν να βολευθούν οι ίδιοι και να μην ενδιαφέρονται για την πατρίδα . Ο καημός του και η απορία του ήταν πως οι υπεύθυνοι δεν αντιλαμβάνονται που οδηγούμαστε . Ο ίδιος από παλαιά διέβλεπε την σημερινή κατάσταση και ανησυχούσε , αλλά δεν διέσπειρε τις ανησυχίεςτου στον κόσμο. Έλεγε : «Από το κακό που επικρατεί σήμερα θα βγει μεγάλο καλό.»

Λυπόταν για την πνευματική κατάπτωση των πολιτών . Μιλούσε αυστηρά για αυτούς που ψήφιζαν αντιχριστιανικούςνόμους . Λυπήθηκε για την αλλαγή της γλώσσας και είπε : «Η επόμενη γενιά θα φέρει Γερμανούςνα μας μάθουν την γλώσσα μας , και τα παιδιά μας θα μας φτύνουν» . Έγραφε σε επιστολή του : «Αυτοί που κατάργησαν τα Αρχαία πάλι θα τα ξαναφέρουν» .

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου , Σελ : 699

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου