Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Περιστατικά από τη ζωή του Γέροντα Πα'ί'σιου


  • Όταν ο Γέροντας ήταν 15 ετών τα απογεύματα αποσυρόταν στο γειτονικό δάσος όπου είχε διαμορφώσει ένα πρόχειρο ασκητήριο και προσευχόταν στο Χριστό μετά δακρύων.  Οι γονείς και οι φίλοι του προσπαθούσαν να του αλλάξουν τη συνήθεια αυτή.  Κάποτε μάλιστα ένας φοιτητής προσπάθησε να του κλονίσει την πίστη και να του αποδείξει ότι οι νηστείες και οι προσευχές δεν ωφελούν σε τίποτα.  Μια φορά λοιπόν που προσευχόταν στο δάσος είδε Τον Χριστό μπροστά του, ο οποίος του μίλησε κρατώντας στο ένα χέρι ανοικτό το Ευαγγέλιο.  Ότι του έλεγε ήταν γραμμένο στο Ευαγγέλιο:  « Αρσένιε εγώ είμαι η Ανάσταση και η ζωή.  Όποιος πιστεύει σε μένα και αν πεθάνει θα ζήσει».

  • Σημαντική ήταν η προσπάθεια του Γέρoντα για τον ευαγγελισμό των αιρετικών και μωαμεθανών Κονιτσιωτών.  Ο Γέροντας πλησίασε τους αιρετικούς προτεστάντες της πόλης του, τους διαφώτισε και σε μικρό χρονικό διάστημα τους επανέφερε στην ορθή πίστη, στην Ορθοδοξία.  Τους μωαμεθανούς τους μάζευε σε διάφορα σπίτια και συζητούσε μαζί τους.

  • Όταν ο Γέροντας εγκαταβίωνε στο Σινά η περιοχή υπέφερε από ανομβρία.  Μετά από προτροπή του Γέροντα οι πατέρες της Μονής έκαναν μαζί του αγρυπνία και την άλλη μέρα έβρεξε πολύ.

  • Κάποτε επισκέφθηκαν τον Γέροντα τρεις προσκυνητές.  Ο Γέροντας καλωσορίζοντας τους είπε:  «Καλώς τον βουλευτή, τον γιατρό και το δικηγόρο».  Οι τρεις φίλοι έμειναν άφωνοι.

  • Άλλοι φορά τον επισκέπτηκαν 2 θεολόγοι.  Ο Γέροντας βγαίνοντας έξω τους είπε:  «Καλώς τον Μιχάλη και τον Φώτη».  Έμειναν και οι 2 έκπληκτοι.

  • Σε κάποιο άλλο επισκέπτη που ήθελε να μάθει τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει τον Παράδεισο ο Γέροντας διαβάζοντας τη σκέψη του του είπε:  «Αγάπη και πίστη στο Χριστό να έχεις και τίποτα άλλο».

  • Ένας οικογενειάρχης πήγε στο Γέροντα για να τον ρωτήσει αν πρέπει να αλλάξει πνευματικό.  Κάποια στιγμή ο Γέροντας χωρίς καμιά προηγούμενη κουβέντα του είπε:  «Εσύ μη βιάζεσαι να αλλάξεις πνευματικό»

  • Σε ένα νεαρό επισκέπτη που συνεχώς αντιδρούσε και δεν συμφωνούσε με ότι ο Γέροντας έλεγε είπε:  «Αυτά που λές δεν είναι σωστά όπως δεν είναι σωστά και αυτά που σκεφτόσουν να πράξεις πριν 4 χρόνια ακριβώς όπως σήμερα...Θυμάσαι μάλιστα πριν 2 χρόνια ακριβώς που σου συνέβη εκείνο το γεγονός...και ακόμα»  συνέχισε ο Γέροντας «όταν θα γίνεις ...θα σου συμβεί...»  Ο νεαρός μετά από τη γνωριμία αυτή που είχε με τον Γέροντα εγκατέλειψε τον κόσμο και έγινε μοναχός και έγιναν όλα όπως του τα είχε πει.

  • Ένα βράδυ καθώς προσευχόταν ο Γέροντας με ένα γνωστό του ιεροδιάκονο ξαφνικά μέσα στο εκκλησάκι που βρίσκονταν το καντήλι της Παναγίας άρχισε να κινείται μόνο του και τα πάντα φωτίστηκαν με ένα άπλετο και υπερκόσμιο φως.  «Ξέρεις», είπε ο Γέροντας το πρωϊ, «η Παναγία εδώ στο Άγιο Όρος περνάει από όλα τα μοναστήρια και τα κελλιά.  Πέρασε και από εδώ...».

  • Ένας άλλος ιερομόναχος που είχε προσκληθεί από τον Γέροντα να του λειτουργήσει στο κελί του, διηγείται:  «Στην ώρα του κοινωνικού ο Γέροντας πλησίασε και κοινώνησε.  Όταν είπα το «πάντοτε νυν και αεί» στραμμένος προς τον κύριο ναό είδα τον Γέροντα να είναι πάνω από το πάτωμα και να αιωρείται...το πρόσωπο του ήταν όλο φως και δεν μπορούσα να διακρίνω ούτε έκφραση ούτε πρόσωπο...».

  • Ένας μικρός μαθητής είχε τη μητέρα του βαρειά άρρωστη σε κώμα.  Οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.  Ο μικρός αποτάθηκε στο Γέροντα και εκείνος τον καθησύχασε λέγοντας του να μην στεναχωριέται και τον διαβεβαίωσε πως «όλα θα πάνε καλά».  Πράγματι με τις προσευχές του Γέροντα η μητέρα επανήλθε αμέσως και έγινε εντελώς καλά.

  • Κάποιος άλλος αντιμετώπιζε σοβαρό ογκολογικό πρόβλημα στο μάτι του.  Κατέφυγε στον Γέροντα και εκείνος καθησυχάζοντάς τον του είπε:  «να μη φοβάσαι.  Το μάτι σου θα γίνει καλά».  Δεν πέρασε λίγος καιρός και ο όγκος εξαφανίστηκε τελείως.
    Πηγή:agiosarsenios.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου