Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Μόνιμη αεροναυτική δύναμη με φρεγάτες και μαχητικά στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία


Μόνιμη ναυτική δύναμη εντός της κυπριακής ΑΟΖ δημιουργεί η Τουρκία και μάλιστα με κάλυψη από μαχητικά αεροσκάφη τα οποία θα πετούν μέσα στο FIR Λευκωσίας για να ελέγχουν την περιοχή σαν να επρόκειτο για δική τους κυριαρχία.
Κι όλα αυτά για την προστασία του ερευνητικού σκάφους «Barbaros» που συνεχίζει ακάθεκτο να αλωνίζει πάνω από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίσει τις έρευνες και από τις αρχές του νέου έτους με επέκταση ή έκδοση νέας NAVTEX.
Η συστηματική, προκλητική και άνευ προηγουμένου τουρκική πρόκληση, με στρατιωτική παρουσία μάλιστα, σε βάρος της Κύπρου τείνει να λάβει χαρακτηριστικά τετελεσμένου γεγονότος, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται στην Αθήνα τον Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος χαριεντίζεται με τον ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνοντας επί της ουσίας «πλάτες» στην Άγκυρα.
Δείτε λοιπόν πως απάντησε η Τουρκία στην υποχωρητικότητα της Ελλάδας και ασφαλώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας που επίσης φέρει ευθύνη για την έκβαση των γεγονότων.
Με επίσημη ανακοίνωση του το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αναφέρει πώς «πολεμικά πλοία θα βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ για να προστατεύουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος στις έρευνες του, από κάθε πιθανή παρενόχληση από όπου και αν προέρχεται αυτή».
Δηλαδή οι Τούρκοι όχι μόνο δεν σκοπεύουν να φύγουν από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά βάζουν την τουρκική φρεγάτα «Gökçeada» να βρίσκεται σε μόνιμη βάση δίπλα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» στο οποίο έχει δοθεί άδεια από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, την TPAO, να διεξάγει έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ.
Η άδεια αυτή, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, έχει δοθεί από το ψευδοκράτος. Η Τουρκία επιχειρεί δηλαδή νομιμοποίηση του ψευδοκράτους και θέτει προς υπεράσπιση των… δικαιωμάτων του τον τουρκικό Στόλο.
Eκτός από την τουρκική φρεγάτα «Gökçeada», όπως επίσης αναφέρεται, και η τουρκική φρεγάτα «Gediz», θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή στην περιοχή έτσι ώστε να επέμβει άμεσα σε περίπτωση που παρενοχληθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.
Ακόμη δύο πλοία, όπως συμβαίνει και σήμερα, εναλλάσσονται στο ρόλο της παρακολούθησης του γεωτρύπανου στο «οικόπεδο 9». Θα έχει επί μονίμου βάσεως η Τουρκία τέσσερα πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα παρέχει και πολεμικά αεροσκάφη, F-16, τα οποία θα υπερίπτανται κατά τακτικά χρονικά διαστήματα της «καυτής» περιοχής και θα παρακολουθούν όλες τις κινήσεις με εντολή εμπλοκής αν παρατηρηθούν «ύποπτες» κινήσεις προς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.
Θεωρούν οι Τούρκοι πώς έχουν δικαιώματα και στον εναέριο χώρο της Λευκωσίας και προκαλούν λέγοντας πώς θα μπαίνουν σε αυτόν όποτε θέλουν με σκοπό να συνδράμουν την από θαλάσσης «εισβολή» ή να προστατεύσουν την «εισβολή» αυτή από άλλα αεροσκάφη. Ποια; Τα ελληνικά ή μήπως τα ισραηλινά που κάνουν ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας.
Tο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας λοιπόν που πραγματοποίησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος προσκαλώντας τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα και την κουστωδία του όχι μόνο δεν είχε αποτέλεσμα ως προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά αποθράσυνε τους Τούρκους που είναι έτοιμοι να στείλουν ολόκληρο το Στόλο πάνω από τα κοιτάσματα της Κύπρου.
Εκτός βέβαια και αν στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν αυτός. Δηλαδή η κλιμάκωση για να οδηγηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και πάλι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Αν συμβαίνει αυτό τότε μιλάμε για μία άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση όσον αφορά στα εθνικά ζητήματα και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού, αφού μετά την κυπριακή ΑΟΖ σειρά παίρνει η ελληνική ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα το Καστελόριζο που αμφισβητούν οι Τούρκοι προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στους υδρογονάνθρακες τις ανατολικής Μεσογείου.
defencenet












ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ: "ΟΤΑΝ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΜΙΛΙΑ(ΑΟΖ) ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ"! 




Τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, που αποτελεί πάγια επιδίωξη της, αλλά σε συνδυασμό τώρα και με σαφή συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, αξιώνει η Τουρκία. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, πώς ετοιμάζεται να βγάλει και το Στόλο στο Αιγαίο προγραμματίζοντας μεγάλη κλίμακας ασκήσεις, προκειμένου να υπερασπιστεί τις θέσεις της, ενώ απειλεί και με τη διενέργεια ερευνών στην περιοχή του Καστελόριζου.
Στρατιωτικές, αλλά και διπλωματικές πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις της Άγκυρας, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο . Είναι που το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κωνσταντινούπολη συνέβαλε στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έγιναν σαφείς οι ελληνικές θέσεις!!!


Με τη ρηματική διακοίνωση που  η Τουρκία στον ΟΗΕ αμφισβητεί ξεκάθαρα το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση βέβαια του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας.
Όμως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας (δεν το έχει υπογράψει άλλωστε) και επανέρχεται στις «γκρίζες ζώνες», αμφισβητώντας αφενός την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και το γεγονός ότι αυτά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Επιδιώκει συνδιαχείριση του Αιγαίου μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό, συνεπώς και συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στα διεθνή φόρα, όπως τον ΟΗΕ.
Η Άγκυρα κινείται βήμα-βήμα αλλά η ελληνική κυβέρνηση αγρόν ηγόραζε ακόμη και όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε κατάμουτρα στο Σαμαρά «καζάν – καζάν», δηλαδή συνεκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ. Αφού εδώ και χρόνια καθημερινά αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενη την ελληνική υποχωρητικότητα (Ύμια, παραβάσεις του FIR Αθηνών, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, «κρουαζιέρες» μέχρι τη Εύβοια με παραβίαση των χωρικών υδάτων, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ασκήσεις χωρίς άδεια, αμφισβήτηση νησιών όπως το Καστελόριζο και ένα σωρό άλλες προκλήσεις), τώρα φτάνει στο διαταύτα.
Ή θα εκμεταλλευτούμε μαζί τους υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και μέχρι τη Μεσόγειο, σβήνοντας από τον χάρτη την ύπαρξη ελληνικών νησιών ή θα πάμε σε πόλεμο. Ευθεία απειλή με casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα μονομερώς προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Η απάντηση από την ελληνική πλευρά είναι «πως θα διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο». Το ερώτημα είναι πώς, όταν το Ναυτικό δεν έχει καύσιμα για τα πλοία και η Αεροπορία ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη ελέω τρόικας και κυβέρνησης υποτακτικών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου