Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

'Αγιος Παϊσιος: «Μια είναι η αξία της ζωής, η οικογένεια»



    15Ο Γέροντας πίστευε πολύ στη δύναμη της οικογενειακής αγωγής.
    «Μια είναι ή αξία της ζωής, ή οικογένεια. Μόλις σβήσει ή οικογένεια, θα σβήσει ο κόσμος. Δείχνε αγάπη και πέρα από την οικογένεια σου. Αν είσαι συνταξιούχος, αφιέρωνε λίγο χρόνο και λίγο χρήμα, για να βοηθήσεις τα απροστάτευτα παιδιά μιας διαλυμένης οικογένειας. Όταν χαλάσει ή οικογένεια, θα χαλάσει και ο κλήρος και ο μοναχισμός και όλα».

    Τι πρέπει να γίνει όταν οι γονείς δεν συμφωνούν στη χριστιανική ανατροφή των παιδιών τους, είπε:

    «Το αυτοκίνητο έχει φρένα και ταχύτητες.
    Διαβάστε περισσότερα... 





     




    'Αγιος Παϊσιος: Τι ζητάνε οι Χριστιανοί από τους κληρικούς...

      15Έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος: "Βλέπω σήμερα μία φιλοπρωτία. Πολλοί βιάζονται νά γίνουν πρώτοι, κληρικοί κλπ. Αλλά βασίζονται στίς ανθρώπινες δυνάμεις τους καί δέν τά βγάζουν πέρα. Άν ο Θεός καλέση κάποιον σέ ένα αξίωμα, τότε ο Θεός «είναι υποχρεωμένος» νά τον βοηθήση νά φέρη σέ τέλος τήν αποστολή του.  Οι βιαστικοί ταλαιπωρούνται μέ τά διάφορα προβλήματα καί τήν συνείδησή τους καί τώρα καί στήν άλλη ζωή.

      Οι Χριστιανοί δέν ζητάνε πολλά από τόν κληρικό. Μόνον δύο πράγματα. Νά μήν τρώη πολύ καί νά μήν είναι φιλάργυρος.
      Διαβάστε περισσότερα... 






       




      Ο 'Αγιος  Παΐσιος για την τεκνογονία και τις εκτρώσεις

        1Με αφορμή την εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη για τις εκτρώσεις και την παρέμβαση σε αυτήν του πατρός Σαράντη Σαράντου, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη σχετική διδαχή του Γέροντος Παϊσιου,  και την παρέμβαση παρουσίασε το «Αγιορείτικο βήμα» χθες, σήμερα παρουσιάζει όσα έλεγε ο Γέρων για την τεκνογονία και τις εκτρώσεις.

        Αναλυτικά:

        Η ανθρώπινη λογική στο θέλημα του Θεού για την τεκνογονία *

        Πολλές φορές ανδρόγυνα μού εκφράζουν την ανησυχία τους για το θέμα της τεκνοποιίας και ζητούν την γνώμη μου. Άλλα σκέφτονται να κάνουν ένα-δυο παιδιά και άλλα θέλουν να αποκτήσουν πολλά παιδιά.
        Διαβάστε περισσότερα... 





         




        Άγιος Παΐσιος: «Σπουδές και αποκατάσταση»

          .Από το βιβλίο Οικογενειακή Ζωή Δ' Τόμος

          -Γέροντα,πολλά παιδιά δυσκολεύονται να προχωρήσουν τις σπουδές τους,όταν δεν έχουν αποφασίσει ποια ζωή θα ακολουθήσουν.Τους απασχολεί συνέχεια αυτό το θέμα και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο διάβασμά τους.

          -Εγώ,όταν κάποιος νέος έχει τέτοια προβλήματα,του λέω: <<Ξέρεις ότι σήμερα υπάρχουν κάτι μεγάλα ψυγεία;Να βάλεις λοιπόν αυτό το θέμα σε ένα τέτοιο ψυγείο,μέχρι να τελειώσεις τις σπουδές σου.Δε σου λέω να πετάξεις αυτά που σε απασχολούν,αλλά να τα φυλάξεις εκεί μέχρι να τελειώσεις.Αν δεν προσέξεις τώρα την μελέτη σου,τις σπουδές σου,οι φίλοι σου θα τακτοποιηθούν,θα ηρεμήσουν και μετά θα κάνουν κομποσχοίνι για σένα,για να τακτοποιηθείς.
          Διαβάστε περισσότερα... 




           




          Επιστολή Αγίου Παϊσίου σχετικά με τα παιδιά

            1Αγαπητέ μου αδερφέ…., χαίρε εν  Κυρίω

            Σχετικά με το παιδί σας που μου γράφετε, έχω τη γνώμη ότι μια αυστηρή  στάση θα τα κάνει πολύ χειρότερα. Να του λέτε το καλό με καλό τρόπο και να μην  το πιέζετε μετά, αλλά να δείχνετε ότι στενοχωρείστε για το δρόμο που τραβάει. Το  πράγμα θα φαίνεται και μόνο του, γιατί ούτε η χαρά κρύβεται ούτε και η  στενοχώρια. Εσείς θα κάνετε το καθήκον σας με τις συμβουλές και μετά θα  εμπιστευτείτε το παιδί σας στο Θεό.

            Διαβάστε περισσότερα... 








             




            'Αγιος Παΐσιος, «Της κακοφάνηκε της Αγίας Βαρβάρας, γιατί είπα κανα-δυό λόγια με παράπονο!»

              1Καθένας από κάποιο γεγονός που του έχει συμβή με την βοήθεια ενός Αγίου, έχει και μια ιδιαίτερη αγάπη στον Άγιο αυτόν.

              Μπορεί να είναι σοβαρό αυτό το γεγονός, μπορεί να είναι και απλό. Να, εγώ επειδή από μικρός πήγαινα στο Εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, εκεί στην Κόνιτσα, έχω σε μεγάλη ευλάβεια την Αγία Βαρβάρα.

              Η Αγία με βοήθησε και στον στρατό, όταν με πήραν στους ασυρματιστές, ενώ ήμουν αγράμματος˙ με βοήθησε ύστερα και στο Σανατόριο μετά την εγχείριση στους πνεύμονες. Τότε οι γιατροί μου είχαν πει ότι, μόλις θα καθάριζε ο πνεύμονας, θα αφαιρούσαν τα λάστιχα και το μηχάνημα. 
              Διαβάστε περισσότερα... 






               




              'Αγιος Παΐσιος: «Η προσευχή πρέπει να συνδυάζεται με νηστεία»

                1Γέροντα, όταν έχουμε ένα αίτημα για κάποιο σοβαρό θέμα, μήπως πρέπει η προσευχή να συνοδεύεται με νηστεία;

                π. Παΐσιος: «Αυτό δεν χρειάζεται συζήτηση· είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται. Η νηστεία, η άσκηση, είναι προϋποθέση. Αλλά για να γίνει σωστή προσευχή, πρέπει να πονάει κανείς για τους άλλους. Γιατί είναι και τυπικό πολλών χριστιανών της εποχής μας να μη θέλουν να στενοχωρηθούν.
                Διαβάστε περισσότερα...


















                Ο  'Αγιος Παϊσιος για την Αγία Αικατερίνη

                  15- Γέροντα, γιατί πολλοί άνθρωποι, ενώ πίστευαν, έχασαν τήν πίστη τους;

                  Άν δέν προσέχει κανείς στά θέματα τής πίστεως καί τής λατρείας, σιγά-σιγά ξεχνιέται καί μπορεί νά γίνη αναίσθητος, νά φθάση σέ σημείο νά μήν πιστεύη τίποτε.

                  - Μερικοί, Γέροντα, λένε ότι η πίστη τους κλονίζεται, όταν βλέπουν νά υποφέρουν καλοί άνθρωποι.

                  Ακόμη κι αν κάψη ο Θεός όλους τους καλούς, δεν πρέπει να βάλη κανείς αριστερό λογισμό, αλλά να σκεφθή πως ο Θεός ό,τι κάνει, από αγάπη το κάνει. Ξέρει ο Θεός πώς εργάζεται. Για να επιτρέψη να συμβή κάποιο κακό, κάτι καλύτερο θα βγη.
                  Διαβάστε περισσότερα... 





                   








                  'Αγιος Παϊσιος: Η δικαιολογία οφείλεται στον εγωισμό

                    15-Γέροντα, όταν δέν δικαιολογώ τούς άλλους γιά μία πράξη τους, αυτό σημαίνει ότι έχω σκληρή καρδιά;
                    -Δέν δικαιολογείς τούς άλλους καί δικαιολογείς τόν εαυτό σου; Μεθαύριο καί ο Χριστός δέν θά σέ δικαιολογήσει. Μπορεί σέ μία στιγμή η καρδιά τού ανθρώπου νά γίνει σκληρή σάν πέτρα, άν φερθεί μέ κακία, καί σέ μία στιγμή νά γίνει πολύ τρυφερή, άν φερθεί μέ αγάπη. Νά αποκτήσεις μητρική καρδιά. Βλέπεις, η μάνα όλα τά συγχωρεί καί καμμιά φορά κάνει πώς δέν βλέπει.
                    Διαβάστε περισσότερα...

                    Δεν υπάρχουν σχόλια:

                    Δημοσίευση σχολίου