Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ιστορική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακαινίζεται στη νότια Τουρκία...


σχόλιο Γ.Θ : Τα έλεγες Παππούλη μας...


Περίπου δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Αλάνια, θέρετρο της περιφέρειας της Αττάλειας και μέσα στο όρια του χωριού Χατζή Μεχμετλί, είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία έχει σχεδόν αποκατασταθεί από το δήμο.




Ο δήμος Αλάνια έχει χορηγήσει το ποσό των 138 χιλιάδων τουρκικών λιρών για την αποκατάστασή του ναού.



Η εκκλησία θα λειτουργήσει ως οίκος λατρείας, πολιτιστικό κέντρο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.



Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας μεταφέρθηκαν το 2013 από τη διεύθυνση του Ιδρύματος στο δήμο Αλάνια για δέκα χρόνια. Η ανακαίνιση του ναού είχε εγκριθεί από την διεύθυνση πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Αττάλειας και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί  μέσα σε τέσσερις μήνες.



Ο δήμαρχος της Αλάνια Αντέμ Μουράτ Γιουτζέλ είπε ότι η πόλη είναι οικείος χώρος για πολλούς πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων και για «την ανακαίνιση του  ναού ασχοληθήκαμε για να δώσουμε ώθηση στον τουρισμό στην περιοχή».



Η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του ναού δεν είναι γνωστή. Από μια επιγραφή που είναι γραμμένα στα ελληνικά, η οποία εκτίθεται στο μουσείο της Αλάνια, η τελευταία αποκατάστασή της έγινε το 1873. Μέχρι το 1924, η εκκλησία χρησιμοποιούνταν από τους Έλληνες κατοίκους της περιοχής συνεχώς.



Πριν λίγα χρόνια, ο ναός είχε υποστεί μερική ανακαίνιση και είχε τεθεί στη διάθεση των Ρώσων Ορθόδοξων Χριστιανών της πόλης Αλάνια και λειτουργούσε μια φορά το μήνα.



Η εκκλησία τώρα θα αποκατασταθεί, όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική της μορφή. 



Υπάλληλος του δήμου δήλωσε ότι «έχει στοιχεία που δείχνουν πως ήταν πριν από απομάκρυνση του ελληνικού πληθυσμού από την περιοχή το 1922, που ως τότε χρησιμοποιούνταν ως τόπος λατρείας, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.



The Hellenic Information Team










Μαρτυρία Φωτιάδη Ομήρου, π. υπαλλήλου πολιτικής διοίκησης Αγίου Όρους, Θεσσαλονίκη (ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ, σελ. 440):
Έλεγε ο πατήρ Παΐσιος ότι το Βυζάντιο έφτιαξε το Άγιον Όρος και ότι ήρθε η εποχή που θα ξεκινήσει το Άγιον Όρος να φτιάξει πάλι το Βυζάντιο. Ακόμη έλεγε : «Όταν θα δείτε οι Τούρκοι να χτίζουν τις δικές μας εκκλησίες, να ξέρετε ότι τις χτίζουν, για να πάμε εμείς μέσα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου