Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015



'Oσιος Παΐσιος: Χρειάζεται πνευματικός οδηγός στην πνευματική ζωή

    15Σήμερα το πιο απαραίτητο είναι να βρουν οι άνθρωποι έναν πνευματικό, να εξομολογούνται, να του έχουν εμπιστοσύνη και να τον συμβουλεύωνται. Αν έχουν πνευματικό και βάλουν ένα πρόγραμμα με προσευχή και λίγη μελέτη, εκκλησιάζωνται, κοινωνούν, τότε δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν σ’ αυτήν την ζωή.

    Η ψυχή πρέπει να παρακολουθήται από τον πνευματικό, για να μη λαθέψη τον δρόμο της. Μπορεί να βοηθάη στον αγώνα λ.χ. και η πνευματική μελέτη, αλλά, αν κανείς δεν έχη πνευματικό οδηγό, μπορεί να δίνη δικές του ερμηνείες σ’ αυτά που διαβάζει, και να πλανηθή.
    Διαβάστε περισσότερα... 





     

    Ποιός ο λόγος πού ο Θεός δέν έχει δώσει ακόμα τήν Πόλη πίσω στούς Έλληνες;

      1"Γέροντα, τού είπα, έχω τήν εξής απορία: οι μάρτυρες τού Ελληνικού Γένους καί τής Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υπερβαίνουν τά δέκα εκατομμύρια. Ο καλός Θεός δέ θά λυπηθεί κάποτε τούς Έλληνες καί όλο αυτό τό αίμα τών μαρτύρων, ώστε νά μάς δώσει τήν Κωνσταντινούπολη πάλι πίσω;...

      - Παιδί μου, Χρήστο, μού απάντησε, ο Θεός μάς λυπήθηκε τό 1920 καί ήθελε νά μάς τή δώσει.
      Τό θωρηκτό ''ΑΒΕΡΩΦ'' καί τό θωρηκτό ''ΚΙΛΚΙΣ'' είχαν ελλιμενιστεί στόν Κεράτιο κόλπο τής Κωνσταντινούπολης, αλλά εμείς , τότε, είχαμε μία μεγάλη αμαρτία. Ήμασταν βλάσφημοι. 
      Διαβάστε περισσότερα... 




       

      'Οσιος  Παΐσιος: Για να είσαι ελεύθερος

        1Η παρακολούθηση του εαυτού μας είναι απαραίτητη όπως κάνουν και οι μπακάληδες, που εάν δεν παρακολουθούν τα κέρδη απ’ τις ζημιές τους για να τις προσέξουν, γρήγορα χρεοκοπούν.

        Επίσης, και η προσοχὴ στους λογισμούς είναι απαραίτητη, διότι από απροσεξία μικρή, πολλοὶ έκαψαν τα σπίτια τους και έμειναν στους δρόμους δυστυχισμένοι.
        Διαβάστε περισσότερα... 




         

        Γιατί ο Θεός επιτρέπει να πεθαίνουν τόσοι νέοι άνθρωποι; Τι απαντά ο 'Οσιος Παΐσιος

          15-Γέροντα, γιατί ο Θεός επιτρέπει να πεθαίνουν τόσοι νέοι άνθρωποι;

          - Κανείς δεν έχει κάνει συμφωνία με τον Θεό πότε θα πεθάνη. Ο Θεός τον κάθε
          άνθρωπο τον παίρνει στην καλύτερη στιγμή της ζωής του, με έναν ειδικό τρόπο,
          για να δώση την ψυχή του. Εάν δη ότι κάποιος θα γίνη καλύτερος, τον αφήνει να
          ζήση.
          Διαβάστε περισσότερα... 




           

          'Οσιος Παΐσιος: Μόλις σβήσει η οικογένεια, θα σβήσει ο κόσμος

            1Όταν κάποτε ρώτησε τον Γέροντα ένας καθηγητής αν πρέπει να νηστεύουμε τα παιδιά, του έδωσε την εξής απάντηση:

            «Δεν πρέπει να νηστεύετε τα μικρά παιδιά Όταν κάθεστε στο τραπέζι για φαγητό σε ήμερες νηστείας, θα τους λέτε: Βλέπετε, εμείς οι γονείς σας τρώμε νηστίσιμο, ενώ εσείς όχι. Δεν σας δίδαμε νηστίσιμα, γιατί έχετε ανάπτυξη». "Απάντηση πολύ έξυπνη και παιδαγωγικά ορθή. Κι αυτό, γιατί όταν το παιδί μεγαλώσει θα πει: Αφού δεν έχω πια ανάπτυξη, πρέπει να νηστεύω όπως οι γονείς μου.

            Διαβάστε περισσότερα... 





             

            'Οσιος Πα'ί'σιος: Εκείνοι που ελέγχουν με αδιακρισία έχουν πνευματική σκότιση και κακία

              1- Γέροντα, γιατί κανένας δεν παίρνει μια θέση με τόσα σκάνδαλα που γίνονται στην Εκκλησία;
              - Στα εκκλησιαστικά θέματα όλες οι καταστάσεις δεν είναι να πάρεις θέση. Μπορεί να ανέχεται κανείς μια κατάσταση κάνοντας υπομονή, έως ότου ο Θεός δείξει τι πρέπει να κάνει.

              Άλλο είναι να ανέχεται κανείς μια κατάσταση και άλλο να την αποδέχεται, ενώ δεν πρέπει. Ύστερα, σε τέτοιες περιπτώσεις, ό,τι έχει να πει κανείς να το πει με σεβασμό, αντρίκια• όχι να βρίζει, να δημοσιεύει.
              Διαβάστε περισσότερα... 






               

              Ένας άγιος στο Κρυφό Σχολειό

                15- Πάντως, Γέροντα, καί οι εκπαιδευτικοί πού θέλουν νά κάνουν δουλειά δυσκολεύονται, γιατί είναι δεσμευμένοι.

                - […] Βλέπεις καί οι δάσκαλοι στήν Μικρά Ασία, μέσα σ’ εκείνα τά δύσκολα χρόνια, πόσα πρόσφεραν! Γιατί δούλευαν μέ τήν καρδιά τους. Πονούσαν, είχαν ευλάβεια, θυσιάζονταν. Νά, καί ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης πόσο σοφά φερόταν στά Φάρασα! Είχε ετοιμάσει αίθουσα γιά σχολείο καί αντί γιά θρανία είχε βάλει δέρματα από κατσίκες ή από πρόβατα μέ τό τρίχωμά τους. Πάνω σ’ αυτά γονατισμένα τά παιδιά παρακολουθούσαν τά μαθήματα. Μέ αυτόν τόν σοφό τρόπο δέν ερέθιζε τούς Τούρκους, ακόμη καί όταν τύχαινε νά τά δούν, γιατί νόμιζαν ότι προσεύχονταν.
                Διαβάστε περισσότερα... 






                 

                'Οσιος Παϊσιος: Κοιμίζουν τον κόσμο...

                  1Κοιμίζουν τον κόσμο. Τον αφήνουν έτσι, για να μη στενοχωριέται και να διασκεδάζει. Μην τυχόν πεις ότι θα γίνει πόλεμος ή ότι θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία και γι’ αυτό πρέπει να ετοιμασθούμε, μην τυχόν στενοχωρηθούν οι άνθρωποι.

                  Σαν μερικές γριές πού λένε «μη μιλάς για θάνατο· μόνο γιὰ χαρὲς καὶ γιὰ βαφτίσια νὰ μιλάς», σαν να μην τις περιμένει θάνατος. Έτσι νιώθουν μία ψεύτικη χαρά.

                  Ενώ, αν σκέφτονταν ότι το τάδε γεροντάκι πού έμενε λίγο πιο κάτω πέθανε χθες, ο άλλος είναι στα τελευταία του και θα πεθάνει, μεθαύριο θα γίνει τού τάδε το μνημόσυνο πού ήταν και πολύ νεότερος από αυτές, θα σκέφτονταν τον θάνατο και θα έλεγαν:
                  Διαβάστε περισσότερα... 






                   

                  'Οσιος Παΐσιος: Μερικές φορές ο Θεός σκόπιμα αργει να δώσει παιδί σε κάποιο ανδρόγυνο

                    15Δυσκολίες στην τεκνοποιία. Σε μερικές γυναίκες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά λειτουργούν και οι πνευματικοί νόμοι, γιατί δεν κάνουν οικογένεια εγκαίρως. Αρχίζουν να διαλέγουν. «Όχι, αυτός είναι έτσι, εκείνος είναι αλλιώς», δίνουν μια υπόσχεση σε κάποιον, κοιτάζουν συγχρόνως και άλλον, λένε μετά «όχι» σ' εκείνον που έδωσαν την υπόσχεση - και αυτός, αντί να το θεώρηση ευλογία που τον αφήνει πριν παντρευτούν, πάει να αυτοκτονήσει. Ε, τι οικογένεια θα κάνη μια τέτοια κοπέλα; Άλλες γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, γιατί στα νεανικά τους χρόνια έζησαν άτακτη ζωή.
                    Διαβάστε περισσότερα.







                     

                    'Οσιος Παΐσιος: Προσευχή με πόνο

                      1Όλη η βάση που γίνεται η ευχή είναι να πονάει ο άνθρωπος. Αν δεν πονάει, μπορεί να κάθεται ώρες με το κομποσχοίνι και η προσευχή του να μην έχει κανένα αποτέλεσμα. Αν υπάρχει πόνος για το θέμα για το οποίο προσεύχεται, ακόμη και με έναν αναστεναγμό κάνει καρδιακή προσευχή.

                      Πολλοί, όταν την στιγμή που τους ζητούν οι άλλοι να προσευχηθούν δεν έχουν χρόνο, προσεύχονται με έναν αναστεναγμό για το πρόβλημά τους. Δεν λέω να μην κάνει κανείς προσευχή, αλλά, αν τυχόν δεν υπάρχει χρόνος, ένας αναστεναγμός για τον πόνο του άλλου είναι μια καρδιακή προσευχή· ισοδυναμεί δηλαδή με ώρες προσευχής.

                      Διαβάζεις λ.χ. ένα γράμμα, βλέπεις ένα πρόβλημα, αναστενάζεις και μετά προσεύχεσαι. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα! Πριν πιάσεις το ακουστικό, πριν ακόμα καλέσεις, σε ακούει ο Θεός! Και το πληροφορείται ο άλλος. Να δείτε πως οι δαιμονισμένοι καταλαβαίνουν πότε κάνω προσευχή γι’ αυτούς και φωνάζουν όπου κι αν βρίσκονται!

                      Διαβάστε περισσότερα...

                      Δεν υπάρχουν σχόλια:

                      Δημοσίευση σχολίου