Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Υπέρ του γένους και της Πατρίδος






Υπερασπιζόμενος την ελληνικότητα της Μακεδονίας , ανήρτησε στο Αρχονταρίκι του το κείμενο του προφήτου Δανιήλ που αναφέρεται στον βασιλέα των Ελλήνων Αλέξανδρο και δίπλα του μια μεγάλη χάρτινη εικόνα ενός Αγγέλου από Σερβικό Μοναστήρι , να δείχνη το κείμενο.


Παρομοίαζε το κράτος των Σκοπίων με οικοδόμημα που είναι κτισμένο με τούβλα και με φαρσαλινούς χαλβάδες , που είναι κομμένοι σε σχήμα τούβλων που είναι κάποτε να καταρρεύση .


Το βιβλίο του πρώην υπουργού Βορείου Ελλάδος κ.Νικολάου Μάρτη , «Η πλαστογράφηση της Μακεδονίας », όταν το διάβασε , τον ενθουσίασε. «Δόξα τω Θεό» , είπε , «υπάρχουν και πατριώτες» . Πήρε πολλά βιβλία και τα μοίραζε ευλογία . Έγραψε και ένα επαινετικό ποιηματάκι , το οποίο ο κ.Μάρτης συμπεριέλαβε σε νέα έκδοση του βιβλίου του .


Για την Τουρκία διεκήρυσσε με βεβαιότητα : «Θα διαλυθεί , και οι μεγάλες δυνάμεις θα μας δώσουν την Πόλη. Όχι επειδή μας αγαπούν αλλά γιατί θα οικονομήσει ο Θεός τα πράγματα έτσι , ώστε το συμφέρον τους θα είναι να την έχουμε εμείς . Θα λειτουργήσουν οι πνευματικοί νόμοι . Οι Τούρκοι έχουν να πληρώσουν πολλά , από αυτά που έχουν κάνει . Αυτό το Έθνος θα καταστραφεί , διότι δεν προήλθε με την ευλογία του Θεού. Τα κόλλυβα τους τα έχουν στο ζωνάρι τους (δηλαδή πλησίασε το τέλος τους) . Ο Άγιος Αρσένιος έλεγε πριν την Ανταλλαγή: ¨Την πατρίδα μας θα την χάσουμε, αλλά πάλι θα την βρούμ娻 .


Ρωτήθηκε ο Γέροντας , πότε θα ελευθερωθεί η Κύπρος , και απάντησε : « Η Κύπρος θα ελευθερωθεί, όταν μετανοήσουν οι Κύπριοι . Να κάνετε πνευματικές βάσεις για να διώξουν τις βάσεις των Τούρκων, των Άγγλων και των Αμερικανών». Έβλεπε δηλαδή το Κυπριακό ως πνευματικό θέμα , όχι ως εθνικό ή πολιτικό , και ότι η λύση του θα προέλθει από την μετάνοια του λαού και την προσευχή .


Βλέποντας τον από Ανατολάς κίνδυνο για την Θράκη , μετέβη στην Κομοτηνή για να στηρίξη εκχριστιανισθέντες Μουσουλμάνους . Ήθελε να παραμείνει μαζί τους για ένα διάστημα για να βοηθήσει .


Στα θέματα της πατρίδος δεν ήθελε οι Χριστιανοί να είναι αδιάφοροι . Πολλοί λυπόταν που έβλεπε πνευματικούς ανθρώπους να επιζητούν να βολευθούν οι ίδιοι και να μην ενδιαφέρονται για την πατρίδα . Ο καημός του και η απορία του ήταν πως οι υπεύθυνοι δεν αντιλαμβάνονται που οδηγούμαστε . Ο ίδιος από παλαιά διέβλεπε την σημερινή κατάσταση και ανησυχούσε , αλλά δεν διέσπειρε τις ανησυχίες του στον κόσμο. Έλεγε : «Από το κακό που επικρατεί σήμερα θα βγει μεγάλο καλό.»


Λυπόταν για την πνευματική κατάπτωση των πολιτών . Μιλούσε αυστηρά για αυτούς που ψήφιζαν αντιχριστιανικούς νόμους . Λυπήθηκε για την αλλαγή της γλώσσας και είπε : «Η επόμενη γενιά θα φέρει Γερμανούς να μας μάθουν την γλώσσα μας , και τα παιδιά μας θα μας φτύνουν» . Έγραφε σε επιστολή του : «Αυτοί που κατάργησαν τα Αρχαία πάλι θα τα ξαναφέρουν» .


Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου , Σελ : 699
-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου