Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ. ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 

Σας δίνουμε και σε κείμενο το τελευταίο βιντεάκι που ανεβάσαμε:






(Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ -ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ, ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ. ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΟΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ).









ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.







Γερόντισσα, τί είναι το Έλεος του Θεού;

Το Έλεος του Θεού, είναι η σωτηρία του ανθρώπου, γιατί ο άνθρωπος σώζεται με το Έλεός Του και όχι με τη ζυγαριά ή με το μέτρο.

Δηλαδή, πώς σώζεται ο άνθρωπος με το Έλεός Του;

Θα σου πω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις: Χρωστάς σε έναν φίλο σου αρκετά χρήματα. Εσύ προσπαθείς να του τα επιστρέψεις, αλλά όσο και αν αγωνίζεσαι, σου είναι αδύνατον, διότι δεν μπορείς να τα μαζέψεις. Εσύ με το φιλότιμό σου προσπαθείς, αλλά τα χρήματα δεν μαζεύονται. Τότε ο καλός σου φίλος, σου λέει ότι στα χαρίζει, γιατί βλέπει ότι δεν θέλεις να του τα καταχραστείς, αλλά, απλά δεν μπορείς να του τα δώσεις. Και έτσι εσύ δεν του χρωστάς τίποτε. Κατάλαβες τώρα τί είναι το έλεος;

Κατάλαβα. Και στο Θεό πώς λειτουργεί το Έλεος Του;

Ο άνθρωπος μετανοεί και ο Θεός Ελεεί! Για να λειτουργήσει το Έλεος του Θεού, πρέπει να μετανοήσει βαθειά ο άνθρωπος.



Πες μας ένα παράδειγμα.

Θα σου πω μέσα από το Ευαγγέλιο. Ο ληστής επάνω στο σταυρό, έδειξε βαθειά μετάνοια για τα αμαρτήματά του και μπήκε στον Παράδεισο. Της πόρνης η μετάνοια και τα δάκρυα είλκυσαν το Έλεος του Θεού και της έδωσε άφεση αμαρτιών. Ο Πέτρος αρνήθηκε το Χριστό, αλλά μόλις μετανόησε και έκλαψε πικρά ο Χριστός τον συγχώρησε αμέσως.

Πες μας, η Αγάπη του Θεού, πόσο μεγάλη είναι;

Δεν είναι απλώς μεγάλη, δεν χαρακτηρίζεται, γιατί είναι ο ίδιος ο Χριστός Αγάπη! Είναι ένας Ωκεανός η Αγάπη Του και μέσα εκεί είναι «πνιγμένα» τα παιδιά του.

Και όσοι δεν θέλουν να έχουν σχέση μαζί Του;

Αυτοί βρίσκονται επάνω σε μία σχεδία, μέσα σ’ αυτόν τον Ωκεανό. Όπως είναι ξύλινη η σχεδία, έτσι είναι σκληρή και ξύλινη και η καρδιά τους. Δεν τους αφήνει να πέσουν μέσα στη Θεϊκή αγκαλιά Του.

Και όσοι θελήσουν ν’ αλλάξουν και να φύγουν από την σκληροκαρδία τους;

Όταν έρθει σ’ αυτούς τους ανθρώπους η μετάνοια, αυτομάτως, σπάει αυτή η σχεδία και πέφτουν μέσα στον Ωκεανό της Αγάπης Του!

Πώς αντιλαμβανόμαστε αυτή την Αγάπη του Θεού;

Με την καρδιά μας! Όταν την αφήσουμε ν’ ανέβει λίγο προς τα επάνω, δηλαδή, να φύγει λίγο απ’ τις μέριμνες αυτής της ζωής και να ζητήσει να βρει αυτή την Αγάπη. Τότε Αμέσως της δίνεται.

Πώς μας δείχνει έμπρακτα ο Θεός την Αγάπη Του;

Μα, παιδί μου, δεν κράτησε τίποτα ο Θεός για τον εαυτό Του! Όλα μας τα έχει δώσει! Όταν ο άνθρωπος διώχτηκε από τον Παράδεισο, κατέβηκε Εκείνος στη γη, για να θυσιαστεί για εμάς και να μας φέρει πάλι κοντά Του. Μας έδωσε τη μητέρα Του, την Παναγία μας, για να μεσιτεύει για εμάς, μας έδωσε τους αγγέλους Του να μας προστατεύουν, μας έδωσε όλους τους αγίους Του να μας βοηθάνε. Μας έδωσε το Σώμα Του και το Αίμα Του να κοινωνάμε για να έχουμε ζωή αιώνιο και σωτηρία. Τί άλλο να μας δώσει; Βλέπεις πόσο σκληρύναμε, που δεν μπορούμε να τα δούμε όλα αυτά;

Δηλαδή, απ’ τον άνθρωπο εξαρτάται να βρει την Αγάπη του Θεού;

Ακριβώς! Ποτέ δεν επεμβαίνει ο Θεός στο αυτεξούσιο του ανθρώπου, αλλά περιμένει τον άνθρωπο να πάει κοντά Του. Αυτό δεν είναι ακόμα μία έκφραση Αγάπης και ελευθερίας του Θεού στον άνθρωπο;

Γιατί λοιπόν ο άνθρωπος στερείται όλο αυτό το μεγαλείο της Αγάπης του Θεού;

Διότι σκλήρυνε η καρδιά του. Αποστάτησε απ’ το Θεό και έτσι έχασε το Άγιο Πνεύμα που τον συνέδεε μαζί του και δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί τι χάνει. Έχει πνευματικό σκοτάδι. Μόνο η μετάνοια τον ρίχνει και πάλι στην αγκαλιά Του.

Τί συμβουλή έχεις να μας δώσεις;

Αν ο άνθρωπος μπορούσε ν’ αντιληφθεί πόσο τον αγαπάει ο Θεός, θα ήταν πανευτυχής! Θα είχε τέτοια πληρότητα, που δεν θα είχε τίποτα άλλο ανάγκη! Και ο νοών νοείτω!
logixaritoskaisofias.blogspot.com


 

 

Το έλεος του Θεού είναι η θεία παρηγοριά που νιώθουμε μέσα μας!





photographs06.jpg

Ο θεός είναι φύσει αγαθός και για το καλό μας φροντίζει πάντα, και όταν του ζητήσουμε κάτι, θα μας το δώση, εάν είναι για το καλό μας. Ό,τι είναι απαραίτητο για την σωτηρία της ψυχής μας και για τη σωματική μας συντήρηση , ο Θεός θα μας το δώση πλουσιοπάροχα και θα έχουμε την ευλογία Του.
Ό,τι μας στερεί, είτε για να μας δοκιμάση είτε για να μας προφυλάξη, όλα να τα δεχώμαστε με χαρά ,αλλά και να τα μελετούμε ,για να ωφελούμαστε. Ξέρει πότε και πώς να οικονομάη το πλάσμα Του.  Βοηθάει με τον τρόπο  Του την ώρα που χρειάζεται.
Πολλές φορές όμως το αδύνατο πλάσμα Του αδημονεί, γιατί το θέλει εκείνη την ώρα που το ζητάει, σαν το μικρό παιδί που ζητάει το κουλούρι από την μάνα του άψητο και δεν κάνει υπομονή να ψηθή. Εμείς θα ζητάμε , θα κάνουμε υπομονή και η Καλή μας Παναγία ,όταν είναι έτοιμο, θα μας το δώση.
- Γέροντα, οι Άγιοι πότε βοηθούν;
- Όποτε χρειάζεται να βοηθήσουν, όχι όποτε νομίζουμε εμείς ότι χρειάζεται να βοηθήσουν. Βοηθούν δηλαδή, όταν αυτό μας ωφελή. Κατάλαβες; Ένα παιδί π.χ. ζητάει από τον πατέρα του μοτοσακό, αλλά ο πατέρας του δεν του παίρνει.
Το παιδί του λέει: « Το θέλω το μοτοσακό ,γιατί κουράζομαι να πηγαίνω με τα πόδια, παιδεύομαι » . Ο πατέρας του όμως δεν του παίρνη μοτοσακό ,γιατί φοβάται μη σκοτωθή. « Θα σου πάρω αργότερα αυτοκίνητο » , του λέει. Βάζει λοιπόν χρήματα στην Τράπεζα και , όταν μαζευτούν ,θα του πάρη αυτοκίνητο. Έτσι και οι Άγιοι ξέρουν πότε πρέπει να μας βοηθήσουν.
- Γέροντα, το έλεος του Θεού πως το νιώθουμε;
- Το έλεος του Θεού είναι η θεία παρηγοριά που νιώθουμε μέσα μας. Τα φέρνει έτσι ο Θεός , ώστε να μην αναπαυώμαστε στην ανθρώπινη παρηγοριά και να καταφεύγουμε στην θεία. Βλέπεις, οι Έλληνες  λ.χ. της Αυστραλίας , επειδή βρέθηκαν τελείως μόνοι τους ,πλησίασαν τον Θεό περισσότερο από άλλους ξενιτεμένους, όπως της Γερμανίας ,που ήταν πιο κοντά στην πατρίδα  και βρήκαν εκεί και άλλους Έλληνες.
Η δυσκολία πολύ τους βοήθησε να γαντζωθούν στον Θεό. Όλοι ξεκίνησαν με μια βαλίτσα, βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα, μακριά από τους συγγενείς. Έπρεπε να βρουν δουλειά , να βρουν δάσκαλο για τα παιδιά τους κ.λ.π. χωρίς βοήθεια από πουθενά. Για αυτό στράφηκαν στον Θεό και κράτησαν την πίστη τους. Ενώ στην Ευρώπη οι Έλληνες που δεν είχαν αυτές τις δυσκολίες, δεν έχουν αυτή τη σχέση με τον Θεό.   



 'Αγιος Παϊσιος

 http://1myblog.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου