Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ

 
Μια παρέα προσκυνητών συνεννοήθηκαννα παρακαλέσουν τον Γέροντα να τους μιλήσει για τη Κωνσταντινούπολη . Σε λίγο ο Γέροντας επέστρεψε και προς έκπληξη όλων , πριν προλάβουν να τον ρωτήσουν τίποτα – δείχνονταςέτσι ότι το πνευματικό του «ραντάρ» είχε αντιληφθεί την σκέψη τους – τους λέει :

Γέροντας :Τι λέτε , θα την πάρουμε την Πόλη ;

Η παρέα μένει άναυδη και δεν μιλά καθόλου .

Γέροντας : Για πέστε μου , θα την πάρουμε την Πόλη ;

Η παρέα συνεχίζει έκπληκτη να μην μιλά .



Γέροντας (αστειευόμενος): Παλικάρια της φακής ………

Θεόδωρος : Θα την πάρουμε , Γέροντα .

Γέροντας : Δόξα σοι ο Θεός (Κάνει τον σταυρό του , γυρίζοντας προς την ανατολή και βλέποντας προς την Πόλη)

Δημήτριος : Αν είναι από τον Θεό , Γέροντα , ευλογημένο , θα την πάρουμε .

Γέροντας : Ναι , είναι από τον Θεό! Θα την πάρουμε ! Όχι πως θα την πάρουμε εμείς αλλά θα μας την δώσουν σαν λύση σε εμάς , διότι αυτό θα νομίζουν πως είναι το συμφέρον τους .

Δημήτριος : Γέροντα , θα διαρκέσει πού αυτό το κακό ;

Γέροντας : Μπόρες , μπόρες θα΄ναι ! Θα δώσουμε όμως εξετάσεις .

Δημήτριος : Γέροντα , θα υπάρχουν ηγέτες κατάλληλοι ;

Γέροντας : Θα οικονομήσει ο Θεός . Σε αυτόν τον πόλεμο όλοι θα γυρίσουν νικημένοι . Ο ελληνικός στρατός θα είναι νικητής .Γήπεδο θα΄ναι η Παλαιστίνη , τάφος τους η Νεκρά Θάλασσα . Αυτό θα είναι το πρώτο ημίχρονο . Αλλά , υπάρχει και δεύτερο ημίχρονο : Μετά τα γεγονότα αυτά ο άνθρωπος θα φτάσει σε αδιέξοδο και τότε όλοι θα ζητούν να μάθουν για το Ευαγγέλιο και τις Γραφές . Ο Χριστόςθα λυπηθεί τον κόσμο και θα δείξει ένα σημείο , για ναπιστέψουν.Τότε θα ψάχνει κανείς να βρει άπιστο .

Δημήτριος : Γέροντα , το απολυτίκιο του προφήτου Ηλιού λέει ότι είναι ο δεύτερος πρόδρομος της Παρουσίας Χριστού . Αυτός ,καθώς είναι γνωστό, δεν κοιμήθηκε , όπως επίσης και ο Ενώχ . Θα έρθει ο προφήτης Ηλίας στην γη;

Γέροντας (χαμογελώντας ): Ο προφήτης Ηλίας τροχάει και ετοιμάζει την μαχαίρα του! Και μάλιστα πρώτα θα αρχίσει από τους Πατριάρχες, δεσποτάδες , παπάδες και μοναχούς !

Νικόλαος : Και λαϊκούς .

Γέροντας : Τα δικά σας είναι αγνοήματα , ενώ τα δικά μας είναι αμαρτήματα . Έτσι δεν λέει η ευχή της θείας λειτουργίας ; «Υπέρ των εμών αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων ». Ο προφήτης Ηλίας τροχάει το μαχαίρι του , όμως θέλει πολύ προσοχή , γιατί μερικά πράγματα αλλιώς τα λένε οι Πατέρες και αλλιώς τα ερμηνεύει ο κόσμος , όπως , ας υποθέσουμε , τα εξαμίλια που αναφέρει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός . (Οι Τούρκοι θα φύγουν, αλλά θα ξανάρθουν πάλι και θα φτάσουν ως τα εξαμίλια . Στο τέλος θα τους διώξουν ως την Κόκκινη Μηλιά . Από τους Τούρκους το 1/3 θα σκοτωθεί , το άλλο 1/3 θα βαπτιστεί και μονάχα το υπόλοιπο 1/3 θα πάει στην Κόκκινη Μηλιά ). Κανένας δεν μπόρεσε να το εξηγήσει , όλοι το ερμηνεύουν λανθασμένα . Εξαμίλιαυπάρχουν στον Λαγκαδά , στο Κιλκίς , στην Θράκη , στην Κόρινθο, μα κανένας δεν ξέρει ότι αυτά που λέει είναι τα εξαμίλια των χωρικών υδάτων. Δεν διαβάζετε τους προφήτες , στον Ιωήλ , στον Ζαχαρία , στον Ιεζεκιήλ, στον Δανιήλ ; Τα λένε όλα .Για επτά χρόνια στην Παλαιστίνη δεν θα καίνε ξύλα , αλλά μπαστούνια , αλλά που να ξέρετεεσείς από μπαστούνια και ξύλα ! Εσείς έχετε τώρα στα σπίτια σας καλοριφέρ(χαμογελώντας) , ενώ εγώ εδώ καίω ακόμα ξύλα στο τζάκι και έτσι ξέρω από αυτά .

(Πρόκειται για την προφητεία του προφήτη Ιεζεκιήλ, 9-10 : «και εξελεύσονται οι κατοικούντες τας πόλεις Ισραήλ , και καύσουσιν εν τοις όπλοις , πέλταις και κοντοίς και τόξεις και τοξεύμασι και ράβδοις χειρών και λόγχαις , και καύσουσιν εν αυτοίς πυρ επτά έτη , και ου μη λάβωσι ξύλα εκ του πεδίου ουδέ μη κόψωσιν εκ των δρυμών , αλλ΄ ή τα όπλα κατακαύσουσι πυρί , και προνομεύσουσι τους προνομευσαντας αυτούς και σκυλεύσουσι τους σκυλεύσαντας αυτούς , λέγει Κύριος . »)

Χρήστος : Οι Εβραίοι …….

Γέροντας : Ένας ευσεβής Ιορδανός μου είπε ότι οι Εβραίοι έχουν σκάψει από κάτω από το τέμενος του Ομάρ , σε πολλά μέτρα βάθοςένα τούνελ και θέλουν να καταστρέψουν το τέμενος ,για να κτίσουν το Ναό του Σολομώντος, γιατί τότε λένε αυτοί ότιθα έρθει ο μεσσίας τους , δηλαδή ο αντίχριστος . Τότε θα λένε οι Άραβεςστους χριστιανούς : Δεν λέτε εσείς , οι χριστιανοί , ότι ο Μεσσίας έχει έρθει ; Τι λένε τώρα αυτοί εδώ , οι Εβραίοι ;

Ο Γέροντας , αφού πρόσφερε και στους τελευταίους επισκέπτες που ήρθαν εκείνη την στιγμή κέρασμα , ξαναρωτά έναν απ΄αυτούς :

Γέροντας : Θα την πάρουμε την Πόλη ; Τι , λες ;

Χρήστος : Εγώ θα πάω για την Βόρειο Ήπειρο .

Γέροντας : Την Πόλη να πάρουμε , την Βόρειο Ήπειρο και επτά άτομα την παίρνουμε!

Χρήστος : Επτά και εγώ οκτώ !

Γέροντας : Πάρτηνα ! Και εγώ θα μεταφέρω τα λείψανα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , τα οποία είναι και βαριά! Τι να πούμε , βρε παιδιά , όλα τα λένε και τα γράφουν τα βιβλία μας (της Εκκλησίας) , αλλά ποιος τα διαβάζει ; Ο κόσμος χαμπάρι δεν παίρνει . Κοιμάται με τα τσαρούχια !

Δημήτριος : Αυτά , Γέροντα , είναι σημεία των καιρών ;

Γέροντας : Σημεία , σημεία των καιρών , δεν βλέπετε ……Πρέπει να΄ναι βόιδι – να με συγχωρείτε – κανείς , για να μηνκαταλαβαίνει με όλα αυτάπου γίνονται ……Πολλοί από τους άγιους πατέρεςθα ευχόντουσαν να ζήσουν στην εποχή μας , γιατί είναι εποχή ομολογίας . Οι καιροί είναι δύσκολοι , αλλά δεν το καταλαβαίνουμε. Κοιμόμαστε με τα τσαρούχια . Θα ρωτάνε σε λίγο για τους χριστιανούς , όπως παλαιότερα ρωτούσαν για τα πολιτικά φρονήματα .

Νικόλαος : Θα μας κάνουν φάκελο , Γέροντα ;

Γέροντας : Α , μπράβο! Φακέλους .

Δημήτριος : Γέροντα , η Ελλάδα θα πάθει κακό ;

Γέροντας :Πολλές μπόρες πέρασε η Ελλάδα , αδικήθηκε πολύ . Αλλά όμως μπόρες θα΄ναι ! Η Ελλάδα δεν θα πάθει τίποτε , γιατί την αγαπάει ο Θεός . Στην Μικρά Ασία έχουμε πολλά άγια λείψανα . Θα πάρουμε την Αγία Σοφία και θ΄ανοίξει και η πύλη . Αυτήν την πύλη δεν την ξέρει κανείς…….να δούμε τι θα γίνει όμως ; Οι μιναρέδες τι θα γίνουν μετά ;

Νικόλαος : Θα τους γκρεμίσουμε !

Θεόδωρος : Θα τα κάνουμε , Γέροντα , καμπαναριά !

Γέροντας : (χαριτολογώντας) : Όχι , θα γίνουν στύλοι για τους στυλίτες και θα κρέμονται τα κομποσκοίνια μέχρι κάτω !

Δημήτριος : Γέροντα , ο ηγέτης αυτός του πολέμου θα είναι Εβραίος ;

Γέροντας : Ναι Εβραίος θα΄ναι . Θα συνεργαστεί πολύ και ο πάπας , γιατί όλα τα παιδιά του διαβόλου θα τα θεωρεί δικά του και θα τους υποδεικνύει ν΄ακολουθούν τον αντίχριστο. Γι΄αυτό κι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είπε : «τον πάπα να καταράσθε , διότι αυτός θα είναι η 

αιτία .» Ο Άγιος εννοούσε αυτόν τον πάπατης συγκεκριμένης εποχής , που θα βοηθήσει στην ανάδειξη του αντιχρίστου . Οι άλλοι πάπες σε σχέση με εκείνον θα φαίνονται σαν καλοί.

Σκεύος Εκλογής , Σελ :219

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου